To kvinner i 30-årene, liker peiskos med en god bok, håndarbeid og turer i by og park. Du søker filmtips, kontante meninger og kan bli med på stadig nye matlagingsutfordringer. Bill.mrk. "Blir det oss?"

torsdag 6. oktober 2011

Boktips: Possession av A. S. Byatt

Hodet og hjertet kan fornøye seg over denne boken som både inneholder en bra nåtidsfortelling og en helt fantastisk fortidsfortelling!

Possession har fått tittelen Besettelse på norsk, men den fanger ikke tvetydigheten i originaltittelen. Boken tematiserer nemlig både besettelse og besittelse i flere varianter.


Handlingen er kort oppsummert som følger: Litteraturforskeren Roland har 1800-tallspoeten Randolph Henry Ash som sitt felt. En dag kommer han over et utkast til et brev Ash har skrevet, et engasjert brev som skiller seg fra den ellers tørre korrespondansen Ash har skrevet. Roland blir oppslukt av å finne ut hvem mottakeren var og om det ble sendt, og da han oppdager at mottakeren var den kvinnelige poeten Christabel LaMotte, får han hjelp av LaMotte-forskeren Maud Bailey til å nøste videre.


Det aller beste i boken er historien om Ash og LaMotte. Byatt har skrevet flerfoldige dikt og brev i 1800-tallsstil, og de er en sann litterær bragd! De er også krevende lesning grunnet den intrikate språkdrakten, men vel verdt innsatsen. Det er utrolig spennende å lese mellom linjene i både brev og dikt og å se hvordan personlighetene og handlingen reflekteres i det de to fortidspersonene skriver.


Nåtidshistorien har sine styrker, blant annet er Roland og Maud interessante og sympatiske karakterer, men den har også klare svakheter i et kobbel av karikerte bipersoner samt tildels overdreven handling. Her er også snadder for de av oss som har studert litteraturvitenskap, men det er intet krav for å kunne glede seg over boken :)


Alt i alt en klar anbefaling!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar