To kvinner i 30-årene, liker peiskos med en god bok, håndarbeid og turer i by og park. Du søker filmtips, kontante meninger og kan bli med på stadig nye matlagingsutfordringer. Bill.mrk. "Blir det oss?"

søndag 1. mai 2011

Sunn søndag - Køfteboller

Køfteboller med couscous, salat og tzatziki

Køfte er tyrkiske kjøttboller, serveres ofte som litt avlange og er spennende krydret. Egentlig skal de lages med en blanding av lammekjøtt og oksekjøtt, men jeg har jukset litt og brukt vanlig kjøttdeig. Bruk eventuelt karbonadedeig for å få det enda litt sunnere.
Ferdigblandet køftefarse omringet av ingredienser

Oppskrift:
1 pakke kjøttdeig (400 g eller 500 g alt etter behov og appetitt, jeg brukte ca 400 g)
1 fed hvitløk, finhakket
1 egg
Krydder (Hindus Shish Kebab krydder gir køftebollene en spennende, litt midtøstensk smak)
Salt og pepper
Litt olje til steking

Bland alt i deigen noen timer før du skal steke køftebollene


Tilbehør:
Ingrediensene til tzatziki

Tzatziki:
3 dl gresk youghurt (vanlig matyoghurt kan brukes, men den bør da stå i kaffefilter og renne av en stund før den brukes)
En halv agurk (riv, klem ut vann, legg utover en tallerken og strø salt over. Når dette har stått en stund, klem ut det resterende vannet og bland med yoghurten)
1 fed hvitløk, presset


Couscous ispedd urtekrydder
Couscous/bulgur

Ca 200 g couscous eller bulgur (jeg brukte couscous denne gangen, fremgangsmåten er den samme uansett hvilken av delene du bruker)
Buljongterning eller krydder
Vann
En smørklatt

Ha ønsket mengde couscous i en bolle sammen med en smuldret buljongterning eller urtekrydder. Kok opp vann og hell over, vannet skal dekke couscousen og stå en cm eller to over. Dekk bollen med aluminiumsfolie og la stå i ca ti minutter.

Køftebollene rulles ut som litt avlange boller (det er lurt å skylle hendene i kaldt vann før du ruller, da er det lettere å forme kjøttdeigen og det kleber mindre) og stekes på middels varme. Når de er ferdige, ha dem i en ildfast form med folie over  og sett i ovnen på 50-100 grader for å holde dem varme mens du lager ferdig couscousen. 

Hele kjøttdeigsporsjonen fikk plass i stekepannen

Så fort du har tatt kjøttbollene ut av pannen, smelter du litt smør og har couscousen oppi. På denne måten suger couscousen til seg godsakene i pannen. Hvis couscousen virker tørr, kan du ha litt mer vann i også.

Server med salat til. Godt måltid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar