Det er jo en veritabel godtepose å velge i! Først tenkte jeg at det kunne ha noe for seg å dele opp høydepunktene i forfattermøter og opplevelser, men skillet mellom bokprat, litteraturbetraktninger, performance og konserter er såpass glidende at jeg heller går for en generell topp 5-liste i vilkårlig rekkefølge:
Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez: Verdensbilder - Slum
Fra hustaket til rennesteinen, langs barndommens gate med en svipptur inn under brua: Grytten og MoonPedro and the Sinking Fish tok oss med på en verdensomspennende musikalsk-poetisk slumreise uten noensinne å forlate nabolaget.
Tema for festivalen: Byen |
Dette var kanskje den boken jeg - vi fikk mest lyst til å lese av alle som ble presentert i løpet av helgen. Kjærstad presenterte ikke bare boken med dens vidløftige byvistaer, men også spennende tanker om det virkelige og det virtuelle.
Henning Bergsvåg og Fredrik Nyberg: Poetisk dialog
"Är dagen bättre enn natten,
eller är den bara
.......ljusare?"
Den norske og den svenske poeten framførte et spesialskrevet verk med innlevelse og samtalte om tekst, og tekst som tekst kontra tekst som lyd, og tekst som minne og tekst som nødvendighet, og vi lyttet og tenkte at dette er sannelig ikke et trivelig treff for massene, dette er Kunst, og vi var der da det skjedde.
Dag Solstad: Byvandring basert på "Roman 1987"
Det er alltid fantastisk å høre Dag Solstad lese fra bøkene sine! Denne gangen var det utdrag fra Roman 1987, hvor opptil flere scener utspiller seg i Lillehammer. Og sannelig om ikke en av bloggens utsendte ble fanget på film av Dagbladet i deres dekning av evenementet (rett før videoen runder minuttet).
Linselus |
Hovedøen Social Club
Ikke ett hofteparti forholdt seg i ro da Hovedøen Social Club spilte til dans. Hele lokalet eksploderte i heftig salsavrikking eller bare vrikking. Vi var ikke dårligere ;) Kjente og kjære låter som Voi, voi og Jeg vil ha en blå ballong ble tørket støv av og gjort skinnende blanke ved hjelp av blant annet trompet og rytmeinstrumenter.
Foto Thea Leivestad, HiO |
Boblarane til topp 5-lista er mange, for sjølv om vi har dårlig med samanligningsgrunnlag med tidlegare festivalar, så var programmet svært variert og vi rakk knapt å ha matpause mellom slaga- noko som blir prioritert av oss to. Kontrastane kunne bli store, men ikkje plagsomme, for kva med å gå frå debatt om feminisme i islam til debatt om Andebys likheiter med den virkelege verda, eller frå den omtalte lyrikkframføringa til Jan Vardøens stapping av pølser.
Apropos pølser, maten treng si eiga topp 5 liste. Etter å ha blitt stempla som matsnobbar, var vi spente på om Lillehammer hadde noko god mat å tilby oss. Og Lillehammer skuffa ikkje. Etter berre å ha vore der i ti minutt vart vi varmt tekne i mot av byen med ein fantastisk lunsj.
Lunsj i Søndre Park
Denne grøne oasa sør i byen hadde laga ein eigen meny til festivalen med litterære referansar. Vi valgte sandwich a la Sæterbakken. Digre brødskiver dekka av ei overflod med lakserøre, krydra med spennande smakar, sitron og koriander. Mette og klare for innsats!
Middag i Søndre Park
Ambisjonane om å finne ein ny plass å spise middag på gjekk i vasken når alle spisestadane i byen var stappfulle av aspirerande litteraturelite. Vi gjekk derfor tilbake til lunsjstaden vår med håp om at dei var like gode på middag. Det var dei. Hamburgaren var stor og smakfull, vart servert med deilige potetbåtar, spenstig ananassalat, heimelaga aioli og alskens godsaker. Vi fekk til og med plass til dessert, ein fantastisk liten pasjonsfruktsak. Nam!
Lunsj på Hvelvet
Augene og spyttkjertlane vart store og våte når vi oppdaga denne nyopna(?) perla av ein restaurant. Fantasien om ein 3 retters middag med kvite dukar vakna til liv igjen. Interiøret var lekkert og menyen likeså. Sorga var stor då det sjølvsagt var fullbooka om kvelden. Dermed vart det lunsj der. Dei skuffa ikkje på det heller, vi spiste salat med andelår, chevre, pinjekjerner og anna småsnacks. Vi råflotta oss med sancerre til anbefalt av den svenske servitøren.
Pølse med brød + øl på boks a la Jan Vardøen
Åh. Pølse med brød blir aldri det same igjen. Kjøt, som smakar kjøt. Krydder i mengder. God surkål!!! Fantastisk sennep. Deilig lyst og lett øl. Herleg politisk korrekt frå eit rafft mikrobryggeri. Trur ikkje det er muleg å snobbe opp pølse og brød meir enn dette?!
Middag på Cafe Stift
Andrevalg når vi ikkje fekk bord på Hvelvet. Kafeen med rockeheltar på veggane og retromøblar har uformell og trivelig stemning. Maten kan beskrivast på same måten, og både laksen og spareribsane smakte godt og kom raskt. Dog ikkje høydaren på turen.
Vi må også nevne Toppen bar. Litt småharry bar med sportseffektar, men 360-utsikt ut over Lillehammer by. Her var det hakket før vi antasta ein kjendis.
Vi må også nevne Toppen bar. Litt småharry bar med sportseffektar, men 360-utsikt ut over Lillehammer by. Her var det hakket før vi antasta ein kjendis.
Flust av gode opplevelser, med andre ord, men la oss nå se på medaljens bakside. Det var ikke alt på programmet som innfridde forventningene:
En viktig del av det å være på festival, er å vite hvordan man oppfører seg. Store menneskemengder skal tidvis forflytte seg samtidig, og da gjelder det å gå i takt. Prøver man å få med seg arrangementer på rekke og rad, kan det hende man går glipp av starten, og da gjelder å snike seg diskret inn. Er døren låst, bør man ta det som et hint og finne på noe annet, heller enn å hamre i vei til noen slipper deg inn. Og sist, men ikke minst: Alle forfattere er ikke überproffe på møter med publikum og opplesning av egen tekst. Prisen for Verste festivaldeltager går derfor til dama som, da en tydelig nervøs kvinnelig poet skulle lese for publikum, brølte: "Du må lese saktere og høyere!" Opplesningen gikk fra vondt til verre.
Heldigvis var de aller fleste veloppdragne og innstilt på å gjøre det til en bra festival for seg selv og andre. Noen gikk allikevel et skritt lenger for å gjøre festivalen til en fornøyelig opplevelse. Prisen for Beste festivaldeltager går til Dag Hareide, rektor ved Nansenskolen. Han var hjertelig tilstede under festivalen og ryddet plass til de underligste mennesker rundt sitt bord, men det som avgjorde saken, var da han, under den egyptiske revolusjonsnatten, fulgte oppfordringen fra det arabiske orkesteret, hoppet ut på dansegulvet og demonstrerte dancemoves som best kan beskrives som avantgardistiske. Vi ble i hvert fall i særdeles godt humør og hev oss utpå vi også :)
Da er det vel bare å si: Neste år på Lillehammer!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar